Cei care beau cafea sunt mai puţin supuşi riscului de a face cel mai comun tip de cancer la ficat, carcinomul hepatocelular.
Consumul de cafea a fost asociat cu o scădere a riscului de cancer la ficat de 40%, iar unele studii chiar au sugerat o scădere a riscului cu peste 50% pentru cei care beau trei ceşti de cafea pe zi. Cercetătorii italieni de la Universitatea din Milan au studiat 16 studii publicate între 1996 şi 2012 care cuprindeau date despre 3.153 cazuri de carcinom hepatocelular, notează „Huffington Post“.
Totuşi, nu se ştie sigur dacă riscul scăzut de cancer se datorează cafelei sau faptului că cei care au probleme cu ficatul au renunţat la aportul de cafeină. „Asocierea inversă este posibilă, parţial, deoarece pacienţii cu probleme digestive sau hepatice renunţă la cafea. Totuşi, cafeaua afectează enzimele hepatice şi dezvoltarea cirozei, aşa că ar putea proteja ficatul de carcinogeneză“, notează…
———————————-
Știrile sunt preluate de la ziare din Vaslui și alte surse locale. Nu ne asumăm responsabilitatea pentru conținut nici drepturi asupra conținutului. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra contact: botosaniexpres@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii