Românul neaoș, în data de 24 februarie, sărbătorește Dragobetele, un zeu tânăr al Panteonului autohton, patron al dragostei și al bunei dispoziții. Legendele populare relatează că Dragobetele este identificat cu Cupidon în mitologia romană și cu Eros în mitologia greacă. Această sărbătoare populară coincide cu Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare religioasă ortodoxă.
Primul și al doilea descoperire a capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită pe 24 februarie, sunt celebre în tradiția creștină. Legenda spune că capul sfântului a fost îngropat inițial de Irodiada în curtea sa, iar apoi descoperit de Sfânta Ioana și îngropat la Ierusalim. Ulterior, capul a fost dus la Emesa, în Siria.
Dragobetele, cunoscut și sub numele de „Dragomir”, „Cap de primăvară” sau „Logodnicul păsărilor”, marchează începutul primăverii și a anului agricol. Este o sărbătoare a revigorării vegetației, a începerii perechilor și a iubirii. Tradițiile din ziua de Dragobete includ căutarea primelor flori de primăvară, petreceri în satele vecine, dar și obiceiuri precum înfrățirea sau sărutul fetelor pentru a aduce noroc în dragoste pe tot parcursul anului.
Astfel, Dragobetele rămâne un simbol al iubirii, al primăverii și al bucuriei de a fi român. Este o sărbătoare unică în cultura populară românească, care aduce în sufletele oamenilor sentimente de dragoste, bucurie și speranțe pentru un an prosper.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “www.monitoruldevaslui.ro”
Știrile sunt preluate de la ziare din Vaslui. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. vasluiexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Aceste știri au fost preluate în urma unui acord primit din partea publicațiilor..Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii