Vremea „babelor” şi Mărţişorului marchează ieşirea treptată din iarnă şi instalarea primăverii. Mitul „Babei Dochia” este unul dintre cele mai vechi şi importante mituri româneşti, găsit în mai multe variante. Poziţia „babelor” în folclorul românesc este mult mai privilegiată decât cea din Evul Mediu Apusean. Cuvântul „babă” în credinţele românilor are mai multe conotaţii ducând spre o mitologie ancestrală daco-getică.
Zilele babei din preajma începutului primăverii aduc înnoirea anului agrar și ritualuri tradiționale. Obiceiul mărţişorului are legătură cu tradiția Dochiei și reprezintă o funie a anului, simbolizând cele două anotimpuri. Legenda Dochiei circumscrie două aspecte ale Principiului Feminin: fecioară frumoasă și bătrână zgripţuroaică.
Mărţişorul, specific teritoriului românesc, contracarează acțiunea soarelui alb întrupează prin bănuțul de argint. Tradiția mărţişorului este moștenită de la daci și romani, reflectând credințele și practicile agrare. Obiceiul dăruirii mărţişorului a fost preluat și de alte populații din sudul Dunării.
Cu o vechime de peste 2000 de ani, mărţişoarele reflectă simbolurile primăverii confecționate din timpul iernii. Mărţişorul, cu culorile alb și roșu, simbolizează femeia și bărbatul, albul și roșul reflectând schimbul de forțe vitale ce dau naștere viului. Tradiția purtării mărţişorului aduce noroc, frumusețe și protecție împotriva razelor soarelui.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “www.monitoruldevaslui.ro”
Știrile sunt preluate de la ziare din Vaslui. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. vasluiexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Aceste știri au fost preluate în urma unui acord primit din partea publicațiilor..Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii