Ciclul de 9 zile consecutive aflate în Calendarul popular și în continuarea Zilelor Babei, deschis de Măcinici (9 martie) și închis de Sf. Alexie (17 martie), este dedicat în întregime moșilor și strămoșilor. Zilele Moților sunt zile primăvăratice cu vreme frumoasă și însorită. Conform calendarului popular creștin, ziua de 9 martie sărbătorește pe cei 40 de Mucenici uciși în Sevastia, numiți Mucenicii sau Măcinicii în tradiția populară și încheierea ciclică a zilelor babelor. Această zi marchează intrarea în anotimpul cald și anul pastoral, înainte de începutul vremii reci.
Tradiția geto-dacică vorbește despre cei 44 de mucenici care, în perioada împăratului Licinius, au fost martirizați pentru credința lor creștină. Aceștia au fost torturați și apoi înghețați în lacul Sevastia. Prin minune, 40 dintre ei au supraviețuit și au fost îngropați cu cinste de către creștini. Ritualurile specifice acestei zile sunt strâns legate de activitățile agricole precum scoaterea plugului la arat și aprinderea focurilor rituale pentru purificarea spațiului.
În această zi, se făceau pronosticuri meteorologice pentru noul an, iar tradițiile culturale se împleteau cu sărbătoarea creștină a Măcinicilor. Această zi este considerată un moment de tranziție între iarnă și primăvară, marcând trecerea către anotimpul cald și reinnoirea naturii. Moșii și strămoșii sunt omagiați în această perioadă, iar riturile ancestrale sunt respectate pentru a asigura un an prosper și rodnic.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “www.monitoruldevaslui.ro”
Știrile sunt preluate de la ziare din Vaslui. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. vasluiexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Aceste știri au fost preluate în urma unui acord primit din partea publicațiilor..Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii